Lihast

Kuidas külmutada ja sulatada liha

Kuidas külmutada ja sulatada liha

Liha külmutamine on olnud kasutuses erinevatel põhjarahvastel juba ammustest aegadest. Jää sees säilitati peale liha ka muid toiduaineid, eriti kala. Meil on tänapäeval kättesaadavad teadmised ja tehnilised vahendid, mis võimaldavad ka kodustes tingimustes toiduaineid külmutada ning kvaliteetselt säilitada.

 

Milline peaks olema liha ettevalmistus külmutamiseks?

Liha külmutamine selle kvaliteeti ei paranda, seetõttu tuleb külmutamiseks valida vaid kvaliteetne, värske või nõutud režiimil laagerdunud liha. Külmutamiseks tuleb liha konditustada ning sobivate portsjonitena pakendada suletavatesse külmutuskottidesse või vaakumpakendada. Seejärel tuleb pakendid markeerida ning andemed jäädvustada ka köögimärkmikusse või muul teile sobival viisil. See lihtsustab hiljem oluliselt vajaliku lihatüki leidmist.



Kas sulanud liha võib taas külmutada?

Kui liha säilitamisel on tekkinud probleeme -18ºC temperatuuri hoidmisega ning liha on sulanud või peaaegu sulanud, siis pole soovitatav seda enam külmutada, sest sulanud vesi kasvatab uuestikülmumisel jääkristallide suurust ning need laiendavad rakkudevahelist ruumi ja purustavad oma teravate äärtega rakukestad. Seetõttu kaasneb sellise liha ülessulatamise puhul suurem nn tilkumiskadu, mille käigus kaotab liha suuremal hulgal koemahla ning muutub kuivemaks ja maitsetumaks.

Seda probleemi saab vähendada kiire külmutamise, stabiilse säilitusemperatuuri hoidmise ja aeglase liha sulatamisega.

Kuidas külmunud liha sulatada?

Külmutatud liha sulatamine peab toimuma aeglaselt, külmkapis temperatuuril 0-2ºC. Sulatada tuleks nii suurte tükkidena kui võimalik. Külmkapis sulatades tuleks sulamise ajaks arvestada vähemalt 5 tundi 0,5 kg liha kohta. Liha on sulanud, kui see on muutunud elastseks. Pakendamata liha ei tohi sulatada vees. Sulanud liha tuleks hoida veel 24 tundi 2ºC juures, et sellest lõikamisel võimalikult vähe lihamahla välja nõrguks. Keetmiseks kasutatav külmunud liha tuleks panna kohe keevasse vette.

Kui kaua külmutatud liha säilib

Suurte tükkidena tailiha (veise-, vasika-, põdra-, hirve- ja metskitseliha) säilib 10-12 kuud.
Väiksemad portsjontükid (veise-, vasika-, põdra-, hirve- ja metskitseliha) säilivad 6-8 kuud.
Sealiha (olenevalt rasvasusest) säilib 4-8 kuud.
Lambaliha säilib 5-7 kuud.
Linnuliha (konditustatult) säilib 10-12 kuud.
Lind (tervelt külmutatuna) säilib 4-6 kuud.

Allikas: hoidised.ee